Poradniki dla pacjentów

Diety w chorobie nowotworowej

Proces leczenia choroby onkologicznej jest związany z pewnymi niedogodnościami, a nawet ciężkimi działaniami niepożądanymi.

Jednym z kluczowych elementów prawidłowej terapii onkologicznej jest stosowanie odpowiedniej diety, łagodzącej albo nawet całkowicie eliminującej działania niepożądane, takie jak biegunka, nudności, wymioty itd.

Informacje o dietach, które Państwu przekazujemy zawierają rzetelną wiedzę o prawidłowym żywieniu w chorobie nowotworowej, a opracowane zostały przez mgr Agnieszkę Surwiłło, dietetyka Działu Dietetyki Klinicznej Poradni Chorób Metabolicznych w Narodowym Instytucie Onkologii w Warszawie.

Życzymy Państwu owocnej lektury, a przede wszystkim szybkiego i całkowitego powrotu do zdrowia.

Pobierz „Dieta zmniejszająca biegunkę”

Pobierz „Dieta w trakcie radioterapii w obrębie jamy brzusznej i miednicy”

Pobierz „Dieta dla tracących masę ciała”